Thursday, December 16, 2010

nak ke taknak?

assalamualaikum :)


ok. semalam (15 dec) aku bukak student portal & aku ditawarkan untuk meneruskan pengajian ke peringkat SARJANA MUDA UKUR BAHAN (KEPUJIAN).




yang bermain dikepala aku sekarang, nak ke taknak? nak ke taknak? haish!! susah ouhh. aku ada buat researh tanya member2. & ini jawapan mereka


yang encourage aku suruh terima tawaran ini
1. kalau kau amik, kau boleh kurangkan pinjaman PTPTN kau. seniorsenior cakap pun ok je. tapi subjek law dengan constech la berat sikit. degree taksusah, sama je macam diploma. kau akan belajar balik benda sama. just kena work more harder lah kann. [ummu]


2. kau belajar lamalama pun, nak buat ape. kalau kau amik degree, dah senang. habis belajar terus boleh kerja. cari pengalaman kerja. [abang oley]


3. kau belum cuba lagi kan, kau dah takot. cuba dulu, kau mesti boleh punyaaa. ak pown mule2 tkot gak..ak dgree kt cni,tp exam ak..paper dri london sne..xnk sush la pulak kn..tp ak yakin,ak xmlas2 mcm dlu..ak bnyk kn stdy..ak boleh je buat..ko pown mesti ley wt gk..ko pndai.. [farah wahidah]


mereka kata, takyah pergi
1. pikir masakmasak dohh. jangan ikut orang. nanti makan diri. nak jadi QS, pengalaman atleast 5tahun belajar. [fandi]


2. rugi weyh! kau tak dapat pengalaman praktikal. kau belajar diploma dapat pengalaman banyak, nak sambung degree pun senang. ada sijil diploma lagi. [qayyum]


3. habiskan lah satusatu, jangan tamak. 


dan ini pula jawapan tak pasti dari merekamereka. *dilema jugakk*
1. alahai.sbr la ja.just think about ur future.okay?ni slh satu rzki yg eja dpt.klo eja nk,eja ambk. kalau eja xnk,eja still ada sijil diploma g utk back up.xpela.ni ms dpn eja.eja tntukn yg tbaik utk eja tau.ateen tau eja blh je ambk ni.:) [ateen]

2. tp bnde neh dpends kat kao nak 1000 daya tanak 1000 dalih. kalau kao rasa bole carry just go ahead tu rezeki kao :) kitorg leh bg support je kao usaha lah ;) wat solat istikharah :D [azim]


3. Maybe u should... Maybe u don't... Think what's the best for u... [afiq yahya]




tepuk dada tanya selera lah eja oii. okay, selera tak jawab pape. so? macam mana nii? argh!!

that's all

4 comments:

kAmaLiaH said...

mmeg dgree 2 bgus..skrg sume org kejr master da..dgree nie kureng ckit..kalo rse nk kejr kji byk..trus dgn dgree..kalo rse nk dgree tp amik diploma dlu..pun bgus gak..sebb,nti pergi u utk dgree..lctrer msti akn suke budk dip ngn budk stpm..coz mreka lg excellent..oke i2 je dr pglmn sy stleh ke dgree nie..

Anis Adila Aris said...

weh..
aku google pasal jawatan kosonng.
kebanyakan company nak org ada degree..
tak ada pun dia ckap nak pengajian 5 tahun.haha

Daleela said...

ejaa. . .
pikir baik2 ok. .
you should believe yourself. .
& pape pown keputusan ko aku
sokong !! :)

nabila faryzza said...

kamaliah : ouh, ok. thanx for ur advice. kalau ikutkan, memang budak dip lagi byk knowledge. tapi, dh ada peluang ni kann. go on je. ;)

anis : haha! jangan la perli dorang weyh! :P

lala : hee. :) thanx kawan. sayang kau lebih weyh! huhu