Wednesday, July 20, 2011

Cara Remove Virus Facebook

Assalamualaikum :)

Lately ni, memang kecoh dunia siber berkaitan dengan virus yang menyerang laman sosial popular, Facebook. Hampir separuh dari penduduk dunia mempunyai akaun Facebook. Mana tak kecohnya bila Facebook diserang virus. Kan?

Mesej yang dihantar seakan-akan begini :
#takpernah pernah Athirah Hassan chat aku tanya how are you. Tiba tiba nak tanya pulak kan.


 Peringatan disini, jangan lah layan chat yang korang rasa was was macam tu. Ape yang aku tahu, kalau kita reply benda tu, nanti dia akan reply balik,
2) Wanna laugh? :) 
3) It is you on the video? want to see?
4) Link virus tersebut akan diberi..

Kalau korang click link tu, pergh!! Memang satu penderitaan besar la apabila dah terkena virus kan. Buat masa ni, aku belum menjadi mangsa virus tu lagi la. Bagi sesiapa yang dah terkena tu, mesti korang panick gila kan. ALAMAK! Macam mana ni? Meh aku share dengan korang, kat mana korang boleh jumpa virus korang tu.

Pastikan bukak guna “Notepad”.. Baru boleh bukak dan jumpa ayat tu…
Untuk Windows XP, Vista and Windows 7
C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts
Untuk Windows 2000
C:\WINNT\system32\drivers\etc\hosts
Untuk Windows 98/ME
C:\WINDOWS\hosts
bukak satu-satu files dan cari yang ada tulis :
127.0.0.1 http://www.facebook.com
atau yang berkaitan dengannya! Pastu delete la.

#sumber - Darxniq *Nak tahu lebih lanjut, tanya Darxniq* :)

psst : Sekadar ingin berkongsi. Tak salah kan?
okbai! 

4 comments:

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

Alhamdulillah... atas sokongan rakan blogger, cintabungablogspot is BACK to normal! Jom skodeng gambar untuk lepaskan rindu, heheheh :)

Hanna said...
This comment has been removed by the author.
Hanna said...

mcm mana nak guna notepd nie ?
mcam mana nak crik name virus tu kat notepad?
boleh ajr sikit tak ?

Anonymous said...

xpenah taw pun en anon pasal nie??