Tuesday, July 19, 2011

Mereka tak percaya aku tak kena BCG

Assalamualaikum :)

Hari ahad haritu, kak Farah Liyana ajak aku hash tag, #sekolahrendahdulu dekat twitter. Laju laju aku bukak twitter. *selama ni kalau online, aku jarang sikit buka twitter*. OMG! memang bersepah kot dekat timelime mention pasal #sekolahrendahdulu. Best baca. Yela, kita boleh tahu setiap orang punya pengalaman masa zaman #sekolahrendahdulu. Macam macam ragam. :)

Okay, ape yang aku nak ceritakan sekarang, aku pun tweet la,

Setahu aku, start dari batch aku tak kena BCG. Which mean, siapa yang lahir tahun 1991 dan seterusnya, terlepas dari suntikan BCG kalau korang memang dah sedia ada parut *maksud aku, suntikan masa baby dulu*. Kalau takde, then nak taknak, korang kena la BCG. Ini serious, aku tak tipu. Takcaya, tanya budak budak yang lahir tahun 1991 dan keatas.

encik google

"BCG adalah salah satu vaksin yang digunakan secara meluas. Sesetengah negara memberi vaksin BCG kelahiran dan dos berulang apabila kanak-kanak mencapai tahun sekolah rendah jika mereka menunjukkan tindak balas negatif ujian kulit zat vaksin tebece (TT). Sesetengah negara hanya vaksin ketika lahir *bayi*
manakala yang lain tidak memberikan vaksin BCG. Amalan yang berbeza dari BCG
vaksinasi sebahagian besarnya berkaitan kepada epidemiologi tuberkulosis dikawasan-kawasan yang berlainan"

Bagi kakak kakak dan abang abang kami *yang lahir sebelum tahun 1991*, dorang terkejut dan seakan tidak percaya.

mereka tak percaya aku tak kena BCG. Eleh, jelous la tu. kan? hee :)

psst : Setengah orang, bekas BCG dia besar gila kan. Orang cakap bekas BCG tu gatal. Tu yang digaru garu dan kemudian menjadi BESAR. Dah tak lawa dah lengan dia.
okbai! 

5 comments:

Rapunzel Cikilolo said...

kenape korang dah tak payah eh? korang tak aci! :P

idah-alhabsyi said...

haha my face is there! TAK JEALOUS PUN OKAY :PP

sharifahzakiah said...

Ini tidakkk adil !!!! hahahaha apesal tak kne BCG ?? Eee tak sehat tau. huhu

Syue said...

Banyak awekss yag lahir 1991 ke atas ada BCG besar kat lengan kan kan. Shian je, dah comel slack lak kat tangan xD

Tentang Kita said...

BCG? teringat dulu2 masa nak kena cucuk..nanges2 sbb ader org nyakat ckp sakit