Wednesday, November 17, 2010

dadih mangga

assalamualaikum :)

kawankawan, tadi kte buat dadih. ape? dadih? a'ah! dadih. haha! dadih mangga. sedap ouh. layann. suka dadih mangga je. taksuka dadih selain dadih mangga. takbest! tasedap! HAHA! suka suki aku jee. :D

ok now, kte nak jadi chef. ehem!ehem! ada gaya chef tak nii?
ok tuantuan & puanpuan, harini, menu dessert kte, dadih mangga ok.
HAHA! geli ajehh. :p
buat benda ni taksusah punn. sebab, what you need is bendabenda nii je. memang senang sangat lahh

+serbuk dadih
+susu cair
+periuk
+air
+gula
+bekas kecik yang comel
+peti ais. rumah kau tade peti ais, tataw la kan. haha

alaa, kedai kan ada. beli jelaa. haha! kte pun beli je.
tengok nii.
serbuk dadih buah-buahan (giant punya oke, buatan malaysia babe!)

susu duit emas. :))

first of all, korang didihkan air. tunggu saaaampai menggelegak. 
then, masukkan gula, masukkan susu dan kacau. tutup api.
 tunggu lima minit, baru masukan serbuk buahbuahan dadih tadi. 

maka, berubah la ia menjadi kaler mangga. :))
seeeee... +_+

pastu, masukkan la dalam bekasbekas kecik yang comel tuu.
tadaa!!

tunggu la dalam 5 minit, baru korang masukkan dalam peti ais. sebab, benda panaspanas masuk dalam peti ais, akan menyebabkan peti ais rosak. mak kte cakap laa. ntah! hehe

ok. selamat mencuba dan menjamu selera. :))

2 comments:

harlow aleesya gibson said...

nak try la hahah confirm hebat

nabila faryzza said...

haha! harus weyh! nak? datang umah kte. :))