Monday, November 14, 2011

Yuran MUET Semakin Mahal ?

Assalamualaikum :)

Malaysian University English Test (MUET) bagi sesiapa yang tidak tahu, merupakan ujian yang mengukur pencapaian dan kemahiran berbahasa Inggeris pelajar-pelajar pra universiti. Kiranya, sebelum nak teruskan pengajian di peringkat Ijazah, korang kena tunjuk bukit yang korang ada sijil MUET. :)

Orang cakap MUET susah? Yeke? Ermm, ntah la. Mungkin susah bagi golongan yang jarang mempraktikkan Bahasa Inggeris macam aku ni. Kalau yang dah biasa sangat cakap Bahasa Inggeris ni, bagi diorang mungkin senang. Nak dapatkan ben 6 tu macam ni je *sambil petik jari* Ye dak?

12September2011 haritu, aku dah buat speaking test dah. Tinggal listening, writing dengan reading je yang belum. Harap harap semuanya berjalan dengan lancar 19 November nanti . SMK Seksyen 24 Shah Alam !!! Here we come !!! HAHA! #excitedlebih


Ouh, ya! Untuk pengetahuan korang, mulai tahun 2012, yuran MUET dah meningkat. Zaman aku dulu,  *cewahh! macam dah lama sangat je* RM61 (RM1 caj dikenakan) sahaja. Sekarang dah naik kepada RM101 (RM1 caj dikenakan). Omaigod! Omaigod! RM100 okayy! #pengsan. Nasib baik aku dah amik MUET semester ni. Mulai tahun 2012 juga, ujian MUET yang dulunya dijalankan 2 kali setahun kini akan dijalankan 3 kali setahun iaitu pada bulan Mac, Julai dan November.

psst : Ouh, ya ! Good luck kepada calon SPM yang menduduki peperiksaan bermula hari ini. Dan tidak lupa juga kepada student politeknik. aja! aja! fighting!  :)
okbai!

5 comments:

Thania said...

sem depan ingat nak amik muet.. p macam tak sedia jerk..macam takut pown ada.. coz muet nie kne speking.. tergeliat lidah..hahahahaha... kalah B.Arab.. huhu... tngal 2 sem lagi untuk memikirkan bila nak amik muet.. hahaha... senang tak muet?? ceh wah.. leyh gitu lokk... hahaa

TeehaMohd said...

saya pon amik muet, all the best sabtu nanti . kita gorenggg paper muet :)

nabila faryzza said...

Thania : senang tak? ermmm. ntah la. tataw nk ckp mcm mana? haha! btw, gudluck la utk sem depan yea. :)

nabila faryzza said...

Teeha : wish you goodluck too. aja! aja fighting! :D

Yasmin ♥ said...

YaY . kite dah abes examm .:D