Saturday, January 1, 2011

kisah RM100 palsu

assalamualaikum :)

dulu, selalu sangat dengar cter orang kena tipu dengan duit palsu lah bagai kann. but today, family aku kena benda ni. okay! bukan RM50 tapi RM100. banyak tuu. dah boleh makan sepuas hati & muntah dan2 tu jugak taw.

well, orang yang buka bisnes la selalu kena mcm ni kann. adat berbisnes, memang kena face pelbagai risiko.  dah berapa tahun ayah buat printing service tu, baru hari ni kena macam ni. yela kan, customer pun cam dah kelam kabut je kan. pekerja pun, dengan kelam kabut jugak amik duit tu & taksedar it's a fake one.
benda dah nak jadi kan. takleh nk cakap ape. ape yang berlaku, ada hikmah. bersabar je laa :)

seriously, memang nampak real. TAPIII! palsu oke. haish!

perbezaan yang sangat ketara.
duit betul, yang nampak "kepala agung" tu,
yang palsu yang "taknampak ape ape" tu.

jahat betul kan orang yang buat duit palsu nii. erghh!! takpe! takpe! kau terima lah balasan kau kat akhirat nanti. "setiap perbuatan baik, akan dibalas baik dan setiap perbuatan jahat, akan dibalas setimpal dengan perbuatannya"

so, lepas ni. need to be more careful sebab jenayah ada dimana mana. laporkan jenayah dipersekitaran anda. *dah macam zakiah anas dah niii* haha! :)

before that, enjoy this video. brade ni tunjuk how to trace duit palsu. SANGAT berkesan dohh. 



that's all

2 comments:

syue said...

laa kesiannya. dah la rm100 lak tu. dah boleh shopping da. kalau rm1 takpe la gakk. jahat la orang tu kan. takpee, kat akhirat siap la diaa!

nabila faryzza said...

tu la pasal. jahat kann. grr!!
penjahat takkan buat rm1 syue, tak berbaloi. haha :D