Tuesday, April 19, 2011

fatin liyana dikritik hebat

assalamualaikum :)

siapa tak kenal fatin liyana kan. seorang gadis yang sangat terkenal di kalangan blogger. pasti ramai blogger kat luar sana kenal fatin liyana a.k.a FL. yang tak kenal tu, taktahu lah kan. [maybe, korang bukan blogger kot] aku memang follow blog FL ni. bagi aku, dia cantik. sampai kawan aku buat entri, blogger cantik di mata aku, dan FL merupakan salah seorang blogger tersebut. she's so awesome okay! tak percaya? korang boleh pergi blog fatin liyana sendiri.

nak dipendekkan cerita, dekat FB pun aku like fan page blog honeykoyuki.blogpsot.com milik FL. click sini >>> I <3 Fatin Liyana's [ honeykoyuki.blogspot.com ]


biasalah, bila dah popular, ada je yang tak suka kan. *taksuka ke? taktahu lah kan* kesian FL dikritik hebat oleh pengkritik dengan kata lain dinasihati. okay, mungkin tu pandangan dia tentang FL. masing masing berhak menyuarakan suara masing masing kan. tapi cara dia menegur, urmm. taktahu lah kan. tapi, jagalah hati orang lain jugak kalau nak menegur pun.

ntah la, aku pun taktahu nak cakap ape . mulut orang kan, kita takboleh nak tutup. kalau tutup mulut sendiri , boleh la! hehe =) *okay, aku tutup mulut aku.* masing masing ada kelebihan dan kekurangan masing masing. mereka mengkritik, itu hak mereka. hak kebebasan bersuara. nobody perfect kan? lebih baik aku jadi biasa biasa je, takpayah la nak popular sangat. nanti kena macam FL pulak.

psst : aku pun tak sure ape yang aku buat ni betul ke tak? ni pendapat aku je. chill lah k. tiada niat ape ape pun :)
okbai! 

16 comments:

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

cian die kan... hurm... tu hak die, kite takleh nak komen sgt... tak semua org suke ape kita nasihatkan.. kita sume pon bkn perfect sgt kan.. tkutnyer kalau cik bunga kene mcm FL :(


movie The Roomate smlm best taw! ^^

tengok nie Cik Bunga di GSC bersama Nuffnang blogger

Cik Sara Aspalela said...

sy pn minat FL jugak...and ap yg dye ckp tu memg btol....kite skrg nih brpkaian umpama tlnjg...sy pn xkurg jugk...so sy sdar tu...jd sy trima klau org ckp ape pn...sbab gya pkaian kita pn dh x islamik....tguran mreka tu brniat baik...so sy rse xsalah klau mreka nk tgur...kn elok sesama islam tgur menegur

Marya Hana . said...

biasalah, manusia kan tak boleh tengok org lebih skit dari dia..

hope FL tak ambik hati, pendengki2 tak bertauliah tu "kureng moral"..

:)

Anonymous said...

hurmmm en anon setuju dngn pendapat CIK SARA ASPALELA..likelike hee

Mashitah Rahim said...

em, saya bersetuju dengan pendapat cik sara aspalela tu. memang betul apa yang orang-yang-cuba-menasihati tu cakap. itu adalah realiti. kita kena terima realiti memang ramai wanita islam yang berpakaian seperti masyarakat jahiliyah (contoh: sanggul seperti bonggol unta). tapi saya kurang bersetuju dengan pendekatan yang dia lakukan sebab cara itu boleh menjatuhkan air muka seseorang. mungkin pada dia, cara itu yang terbaik sebab ramai wanita akan berkunjung ke page tu kan. ni cuma pendapat.

ryena asyran said...

huhu,,terasa agk pnas bila ada org kata kat FL cmtuh..well,, diorang xptot direct cmtu.klau nk tegor pon y not juz between them n FL. tak payah la nak heboh2kan smua orng.tak tau la nk describe diorang ni mcm mna.either seriously nk menegur atau pnya penyimpan hasad dengki kat org lain.anyway i admire FL bcoz of her brain.wahaha,,she's brilliant!!

Munirah Fuzi said...

aku rasa fesyen FL takde la trok mana pon..die takdepon pakai sanggul2 bagai pon..baju pon still pakai longgar..nak kutuk FL, abes orang kat arab tu dari zaman dulu mmg pakai shawl,takde pon pakai tudung2 bawal ni, org msia pon pakai tudung bawal pon g tinggikan tudung tu..ni pon FL juz bawakkan cam trend setter fesyen shawl kat msia..yg pokok pangkal tu diri sniri, kalau nak pakai shawl tu labuh boleh jek kan..ok, disclaimer:komen takde kne mngene ngn admin nabilafarizza dot blogspot tau!

Anonymous said...

aku rase org tu tegur elok2 je, lagipun org tu tegur dgn ade ilmu kan? why not ambik yg baik buang yg buruk? kalau tak suka org tegur, ambik je isi nasihat yg diberi. aku pun pemakaian tak bagus sgt.

tapi betul, ramai yg taksub. cube tgk, gambar FL yg anda letak tu. tangan pun dah terdedah aurat. bukankah aurat perempuan adalah semua kecuali muka dan tapak tangan. saya dah nampak tangan tu melebihi drp pergelangan tangan. bukankah itu aurat? biarpun seidikit yg terselak, cuba fikir. berapa ramai org yg dah copy paste gambar tu, turut sama dapat saham?

sekali lagi, betulkan saya kalau salah. sbb saya bercakap dgn ilmu yg ada, bukan sekadar mem'back up' sesiapa.

tqvm :)

Anonymous said...

salam...
maaf sy mencelah.... bg pendapat sy de betulnya org 2 ckp... bukn nk memback up sape2, tp rmi follower fl ni klu ade org tegur, kate org 2 jeles sbb fl popular.. mybe die menegur untuk kebaikan...
apa slhnye klu ditegur amik je yg positif...
maaf jika tersalah ckp... sy tidak back up sape2 pon...

Anonymous said...

errr....sy rse blogger nih pon slh....tdk meminta kebenaran drpd tuan punyer gamba muka2x di atas...dan mengutuk2x blkg di sini....kamu sbg blogger ..ini dikira mgumpat dan menfitnah....menfitnah hukumnya lebih teruk drpd mmbunuh...org yg mmberi nasehat ditudoh mndengki FL...ape sume nih....

Anonymous said...

salam. yer saya setuju. sebagai manusia biasa, tak perlu nak mengagungkan makhluk Allah yang lain sampai tahap tu. lagi baek kita jadikan Nabi Muhammad S.A.W sbg role model dlm hidup.selamilah kisah hidup Rabiatul Adawiyah dan Fatimah yang telah dijanjikan syurga.

kebanyakan peminat FL akan cakap orang yang bagi teguran tu berhasad dengki dengan FL.

tak ada ape yang perlu dijeleskan. Allah menciptakan manusia sebaik baik kejadian. semua manusia adalah cantik dan sempurna disisi Allah S.W.T

cantik itu sangat la bersifat subjektif. kalau pon ada yang berpendapat orang yang memberi teguran tidak secantik dan se cun Fl, tak perlu nak merendah2kan mereka. itu sama seperti menghina ciptaan Allah.

tak guna bergaduh sesama Muslim. jika diketahui oleh Yahudi, mereka menepuk tangan tanda kegembiraan.

nah, sekarang, syaitan yang sedang bergembira melihat umat Islam bergaduh sesama mereka.

bersyukur la kita dengan kurniaan Allah. ada hikmah yang tersembunyi yang tidak kita ketahui. wallahualam :)

nabila faryzza said...

okay, saya pun tak back up sape sape. tade pun saya nak marah marah orang yang bg nasihat tu, tade pun saya nak kutuk kutuk orang tu.harap, fl amik teguran tu untuk memperbaiki dirinya.
tapi, setuju dengan ryena asyran. "klau nk tegor pon y not juz between them n FL. tak payah la nak heboh2kan smua orng."

Cik Sara Aspalela said...

sy stuju....memg kdang2 bila org tgur tu kte mereka dngki lah ap...tp it is the truth...kte kna trima tu..memg pahit tp bnda tu semua knyataan...wlaupun sy minat FL, tp sy leh gnekn kwarasan utk mnilai org tu ckp btol or nt...

buknlah niat yg mnegur tu nk dngki ke apa..and buknlah bila mreka mngur tu brmksud mreka dh sempurna...tidak..tp sy rasa mreka cuma mnjlnkn tnggungjwb tgur mnegur...jgn kerana kita terlalu minat kt FL tu smpai rse apa dia buat tu semua btul...ni pndangan sy saja...hehhe

.:padie_eyla:. said...

mungkin apa yang fl cakap tu bukan secara sengaja. mungkin cara penyampaian dia menyebabkan salah faham antara pembaca pembaca entry tu. sebenar nya kalau kita ada kat tempat si 'pengkritik' tu.. kita pon akan buat macam dia jugak.sebab sama sama student matrik. macam mana boleh kita diam kalau tempat yang kita pernah belajar dikatakan macam tu kan. in everything we do.put ourselves in their shoes. baru kita rasa apa yang mereka rasa. mungkin kita nampak kesalahan orang lain, tapi dear, you letak gamba si 'pengkritik' tu, tak salah eh.? ade mintak permission tak.? hee~

since you dah siap buat entry untuk tegur si 'pengkritik2'.i pon nak tegur sikit. jangan simply letak gambar orang lain tanpa permission dia. ;)

-saya taknak guna anon sebab saya rasa tak perlu. peace.

jangan bermusuh hanya kerana idola kita yang tak pasti membawa kepada jalan-Nya. =)

MiZz MoTiEp BlOg said...

btul ckp encik padie ieyla tuh....sy rse spt dirompak sbb x der sesiapa pon meminta kbnrn utk mltkkn gamba org tersebut d blog anda...plz do respect other ppl private ..ok sis...make all of this 4 ur good lesson...chill.k.peace yo!!

nabila faryzza said...

ok. saya mintak maaf. chill :)