Sunday, August 21, 2011

Melawat Muzium Negara sempena Bulan Kemerdekaan

Assalamualaikum :)


Disebabkan tahun ini sambutan Kemerdekaan dan sambutan Hari Raya jatuh pada hari yang sama, maka sambutan Hari Raya nampaknya mendapat perhatian lebih. Maklumlah, excited nak raya, excited nak duit raya, excited nak balik kampung. Segalanya excited la. So, bagi mengingatkan korang tentang Kemerdekaan, aku buat entri sempena Bulan Kemerdekaan. *banyak gambar* :)

Sebelum tu, aku nak refresh ingatan korang terhadap tokoh tokoh yang pernah dan yang memimpin negara kita, MALAYSIA.
Bapa Kemerdekaan

Bapa Pembangunan
Bapa Perpaduan
Bapa Pemodenan
Bapa Pembangunan Modal Insan
Bapa Transformasi
Kalau ditanya tentang erti Kemerdekaan, ape yang terlintas di benak fikiran korang? Kalau aku, kemerdekaan melambangkan bahawa negara kita telah bebas dari cengkaman kuasa asing.#teringat kata kata guru sejarah aku. Aku akui, subjek Sejarah merupakan subjek yang agak killer la. Yela, nak menghafal banyak fakta. Tarikh ini la , itu la. Membuatkan ramai student kurang menggemari subjek ini. #termasuk aku. Tapi Alhamdulillah, masa SPM aku dapat B untuk subjek ni. Dan sekarang, subjek Sejarah merupakan subjek teras seperti subjek Bahasa Malaysia.


Sempena bulan Kemerdekaan ni, eloklah bawa anak anak ke tempat bersejarah seperti Muzium Negara ataupun Tugu Negara supaya anak anak didedahkan kepada sejarah Malaysia. Aku, dah besar panjang macam ni, baru sekarang nak menjejakkan kaki ke Muzium Negara.


basikal yang digunakan tentera Jepun
                

               

Sempena bulan Kemerdekaan ini, saya sebagai rakyat Malaysia, ingin mengucapkan
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 54


psst : Baru sekarang aku nak update pasal Kemerdekaan. Bukan sebab aku tak alert, tapi atas sebab kekangan masa. InsyaAllah, dah habis praktikal nanti, aku akan merajinkan diri update blog.
okbai!

7 comments:

♥ MRS ZACKS ♥ said...

bgusnyee kalau smua rkyat malaysia yg smgt patriotik mcm nabila ni. hihi:)


sy pn xpnh gak g muzium tuh. huhu:P

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

wewitt! merahnya baju..sexylah awak :D

Anis Adila Aris said...

waa...mcm tokoh sejarah dah aku baca entry ni..kiki..bagus betul la rajin pergi muzium..

Kancil 8349 said...

wah...muzium negara....Kancil belum pernah lagi masuk ke sana...walaupun pernah belajar di Shah Alam selama 3 tahun tapi tempat nielah yang belum lagi Kancil masuk...apapun memang menarik...

Marina said...

da lamer tak melawat muzium

anismelon said...

bagusnye dak nie..anak sapa lah nie..heeee

FyzaLovato said...

patriotik gile awak :D