Wednesday, October 5, 2011

kembali bersemangat untuk berblogging

Assalamualaikum :)

Seriously, memang dah lama aku tak buka blogger.com. Dah lama tak blogwalking. Dan semestinya dah lama tak update blog. Aku terpaksa menghilangkan diri sementara. Nak tahu kenapa aku menghilangkan diri? Blog aku terkena virus malware. Memang tak tenang hidup aku bila bercakap tentang virus ni. ergh! panassss je. :(


Kehadiran virus ni pun, kawan aku, Anis yang perasan minggu lepas. Terus aku jadi gelabah. Alamak! virus ape pulak ni? Pastu, aku nak kena buat ape? Aigo! Aigo! Memang dah macam lipas kudung la. Yela, sepanjang dalam dunia blogging ni, pertama kali blog aku terkena virus. Siapa tak menggelabah. Disebabkan masa tu ada assignment nak kena siapkan, aku dahulukan assignment berbanding merawat virus malware ni.  

Thanks to Anis Adila dan Najihah Fara atas perkongsian link cara untuk menghapuskan virus malware ini. Sangat berterima kasih. Tapi, aku pun tak tahu la kenapa rumit sangat masalah aku ni. Ye, kalau korang buka blog aku minggu lepas *kalau ada yang baca blog aku ni la* akan keluar "Malware Detect" tu.

Tapi bila baca tips cara nak buang malware di blog yang diberi, aku masih tak dapat solution. Aku buat segala ape yang disuruh. Buat ini dan itu. Tapi Google cakap,
"Google has not detected any malware on this site"
Haih! Laaaagi la aku panas!!! ergh! Sabar je la. Bengang sangat! Aku tukar password, tukar background, buang bloglist, buang segala widget kat blog aku yang aku rasa tak perlu. Kalau korang mengalami masalah yang sama macam aku, tiada virus malware are detected, korang boleh buat cara aku. Buang segala widget dan kosongkan blog. Hamek kau, clean & clear terus blog aku. Mesti laju je korang nak buka lepas ni. kikiki. ;)


Tadaaa! *menjerit keriangan*
Sekarang, blog aku dah boleh dibuka dengan selamatnya tanpa sebarang virus! Alhamdulillah.

psst : Boleh pula waktu kelas IT tadi, lecturer tu cakap pasal virus Malware. Memang aku hangin je dengar nama "Malware". :p
kbai!

4 comments:

uMi_atiQaH said...

rsa mcm nk belasah ja virus malware ni klau muleh.susahkn org je kan. hehe..(^^)

Anis Adila Aris said...

woi..peribahasa yang ko guna tu salah la weh... lipas kudung maksudnya laju...adoi

~iz~ said...

x pernah lak kena lagi..harap2 x kena la..:)

cik najihah said...

hee..alhamdulillah dah pulih :)