Friday, June 3, 2011

ooo budak practical

 Assalamualaikum :)

Ingat lagi tak entri aku yang ini? Entri yang mana aku dah takboleh nak berjimba jimba lagi dah. HAHA! So, 1Jun2011 haritu, bermulalah tugas aku sebagai budak praktikal. Actually, nak kata praktikal pun tak jugak. Nak kata part time pun tak jugak. Sebab praktikal aku time semester 3 nanti. Sem depan lah. Kiranya, part time ala ala praktikal laa. Konon nak cari pengalaman kerja sebagai seorang quantity surveyor. ececeh! ok, get it? hehe :)

Praktikal yang tidak memerlukan aku untuk menyediakan report
Praktikal yang tidak memerlukan lecturer untuk datang dan pantau

Seriously, aku belajar banyak benda . Choi! tipu la tu. Baru berapa hari kerja, dah belajar banyak benda kan. Well atleast, first day kerja aku dah didedahkan dengan persekitaran construction. Masuk masuk office je, nampak drawing, Bill of Quantity (BQ), Contract Document, tender dan macam macam lagi lah. [Budak yang berada dalam bidang construction je tahu ape aku merepek ni] HAHA! :D

[encik google]

Teringat kata kata lecturer aku, bidang construction ni, "ada waktu bertenang dan bertendang". Kalau tengah ada projek tu, memang tak senang duduk la. Memang bersengkang mata nak dapatkan tender sesuatu projek tu. Ha, tu la maksud aku waktu bertendang. Waktu bertenang pulak, macam sekarang ni. Takde banyak kerja sangat. Akak tu cakap, "kalau kau masuk minggu lepas, memang banyak gila kerja. Buat masa ni, kau buat lah kerja sendiri." Tu yang aku boleh update blog tu. *kerja sendir lah ni kan* HAHA! Semalam aku buat filing. Susun susun dokumen semua. Tade la duduk online je kan.

Mama cakap, "elok la kau praktikal daripada kau kerja Parkson. Kat Parkson kau tak dapat ape ape knowledge pasal bidang kau" Ouh, ya! Lupa nak bagitahu. Lepas SPM dulu, aku kerja Parkson, cuti sem lepas pun, aku kerja Parkson. Sekarang dah malas nak kerja Parkson. HAHA!

psst : Sekarang dah tahu kan aku kerja ape? Aku kini digelar BUDAK PRAKTIKAL.jyeahh! HAHA! kecoh! :P
okbai!

16 comments:

Adii Dee said...

kt mne?

nabila faryzza said...

kt area selayang ni je kak. bukan qs firm. tapi contractor. teamcoat engineering sdn bhd :)

Daleela said...

ejaa, means ko keja cam praktikal la ea ??? wahh bagus la ko~~
chaiyok !!! :D

Anonymous said...

semoga berjaya melalui hari 'practikal' ye de en anon..hee

Adii Dee said...

ouh! bgus jgk..eyh senang nya eja cri tempat kje ?

natrahmohdsaid said...

hahaha.. :)

cik azeya said...

wah, bestnye dah dapat pengalaman bekerja. nampak macam best je keje awk. gud luck tauuu. hehe. :)

nabila faryzza said...

Daleela,
a'ah! hehe :) kire practical lah jugak kann. sem depan senang, dah ada tempat practical dah.

nabila faryzza said...

en. anon,
eyh! betul laa. practical laaa. :P

nabila faryzza said...

@Adii Dee,
actually, tu company kawan ayah. ayah mintak tolong. nasib baik dapat. kalau tak, memang kerja parkson pun. ahkz!

nabila faryzza said...

natrahmohdsaid,
laa, kau gelak pulak. haha! :D

nabila faryzza said...

cik azeya,
hehe. thankyou cik azeya :)

Adii Dee said...

okai! kje elok2 akak pun ingt nk minta sambung je trus smpai buln 9..tgk la cmmne..klo rajin..:P

chocochip said...

Salam, entri ni sdkt sbnyk dah mmbantu sy.
sy stdnt qs dari uitm perak. nak tanya sikit, 1st, dah nama teamcoat engineering. so, project yg dapat adakah kerja2 engineering bukan ukur bahan? takut lari dari silibes yang qs blaja. 2nd, practical as a contractor la eh bukan qs firm ? apa yang saya takut disini adalah, bila buat report or taking off nanti adalah kerjakerja engineering. *harap boleh membantu kerana semasa practical or viva tidak mnjadi masalah utk sy

ChocolateChip said...
This comment has been removed by the author.
ChocolateChip said...

update la pasal pengalaman kat company ni banyak sikit hhihi...